2024. április 18.
Ez volt a lényeg a 43. héten

Ez volt a lényeg a 43. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Koronavírus: egy hét alatt majdnem megduplázódott az elhunytak száma, az egy évvel korábbi időszakhoz képest pedig 50 százalékkal nőtt. Minden főbb járványügyi mutató romlott október utolsó hetében nálunk. Eközben minden környező ország szigorított. Romániába már csak azok a külföldiek utazhatnak be, akik nyugati vakcinát kaptak. Oroszországban elrendelték, hogy november első hetében tartsanak zárva az üzletek.

 

Csalás miatt kedden vádat emelt Sepp Blatter (egykori FIFA elnök) és Michel Platini (egykori UEFA elnök) ellen a svájci ügyészség. Az egykori sportvezetőket azzal vádolják, hogy 2011-ben jogalap nélkül folyósítottak 2 millió svájci frankos kifizetést a szövetség számlájáról Platini részére.

 

A csehországi Liberec városának közelében egy ember meghalt, miután vasárnap leszakadt egy felvonó két kabinja közül az egyik. A második kabinban utazó 15 ember csodával határos nem sérült meg. A Sky News szerint a baleset mindössze egy nappal azelőtt történt, hogy a felvonó egy tervezett kéthetes karbantartáson esett volna át.

 

Elkezdődött a téli időszámítás. Vasárnap hajnalban 60 perccel állítottuk vissza az órákat.

 

Karácsony Gergely csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta: azoknál a fővárosi intézményeknél, ahol erre jogszabályi lehetőségük van - például a fővárosi színházaknál, moziknál -, főpolgármesteri hatáskörben elrendeli a beltéri kötelező maszkhasználatot november elsejétől. A kormány intézkedéseit a csütörtöki Kormányinfón ismertették: November elsejétől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön. A munkáltatók előírhatják a koronavírus elleni oltás felvételét dolgozóik számára, a kórházakban pedig látogatási tilalmat rendeltek el.

 

40 lélegeztetőgépet, 1650 úgynevezett non-invazív lélegeztetéshez szükséges maszkot, valamint 3000 doboz favipiravir gyógyszert szállítunk Románia 20 kórházba, elsősorban Erdélybe - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

 Fotó: BKK

A hét száma: 6
Ennyi év börtönt kapott a veronai buszbalesetben 17 ember halálát okozó sofőr. Ebből mindössze két és fél évet kell majd egy olasz börtönben leülnie. Az olasz sajtó az igazságszolgáltatás szégyenének nevezte a peren kívüli megegyezést.  

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.