2024. április 20.
Ez volt a lényeg a 25. héten

Ez volt a lényeg a 25. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Erős földrengés volt Afganisztánban a hét elején. A halottak száma meghaladta az ezret.

 

Németh Szilárd a Kossuth Rádióban vasárnap megerősítette, hogy a kormány továbbra is kiáll a rezsicsökkentés mellett és megőrzi az elmúlt 10 év árait. 

 

Oroszország célzott csapásokat mért Kijevre vasárnap hajnalban. Három hét után érte támadás ismét az ukrán fővárost. Szeverodonyeck végleg az oroszok kezére került a múlt héten. Az Amerikától kapott nagyhatóságú rakétarendszereket először vetették be az ukránok a védekezésben. A lépésre válaszul Putyin atomtöltet szállítására is alkalmas rakétákat adott Fehér-Oroszországnak. 

 

Vasárnap több mint 50 településen volt időközi választás. Józsefvárosban kétharmados többséget szerzett a Fidesz.

 

Az olasz helyhatósági választások második fordulója a jobb oldali pártok előretörését hozta.

 

Háromnapos csúcstalálkozót tartanak Németországban a G7 vezetői, akik megállapodtak abban, hogy újabb szankciót vezetnek be Oroszország ellen és megtiltják az orosz arany importját. Oroszország a világ második legnagyobb aranytermelője.

 

Pénteken az Alkotmánybíróság eltörölte a 60 éve érvényben lévő abortuszhoz való jogot az USA-ban, így az államok saját maguk dönthetnek. Várhatóan az 50 állam fele szigorítani fog. Trump szerint ez az élet győzelme.

 

A nyílt vízi úszás hozta hazánk harmadik érmét a budapesti vizes világbajnokságon: ezüstérmet szerzett 6 kilométeren a magyar vegyes váltó.

 

A hét száma: 430
Huszadik alkalommal zajlott a Múzeumok éjszakája szombaton. 430 helyszínen több mint 2500 programmal továbbra is ez a legtöbb embert vonzó rendezvény hazánkban.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.