2024. április 28.

Kerékpáros zarándokút épül

Az egyházi látnivalókra épülő magyar-szlovák projekt nem csak a kerékpáros turizmust fejlesztené, de olyan helyeket is szeretne fókuszba helyezni, amelyek turisztikai szempontból mellőzöttek.

Jövő év végéig csaknem egymilliárd forintból jön létre az a kerékpáros zarándokút-hálózat, amely Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyét is érinti. Turisztikai együttműködés, gazdasági lehetőségek, közös történelmünk bemutatása – ezt a három szempontot nevezte fontosnak Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke a szerdai győri sajtótájékoztatón a SacraVelo elnevezésű biciklis zarándokút-hálózat létrehozásával kapcsolatban. A projektre a Szlovákia–Magyarország Együttműködési Programból jutott európai uniós támogatás.

A rendelkezésre álló 854 millió forintból 363 millió forintot költenek el a magyar oldalon. Összesen mintegy 900 kilométernyi meglévő kerékpárutat és kisforgalmú közutat bevonva jelölik ki a kerékpáros zarándokutakat, emellett Komárom-Esztergomban másfél kilométernyi közutat felújítanak. Térképes-információs táblákat helyeznek ki és 94 kerékpáros pihenőt alakítanak ki. Szilban kerékpáros központot építenek szálláslehetőséggel, állandó kiállítással, amely, mint Lengyel Oszkárné, a település polgármestere elmondta, rendezvényközpontként is működne. Ilyen épületet terveznek a csallóközi Bacsfán is. Szlovákiában szintén zarándokutakat jelölnek ki hat kilométer kerékpárút-építés mellett. A programnak saját honlapja és mobiltelefonos applikációja készül - írta a kisalfold.hu.

Az egyházi látnivalókat felfűző projekttel szándékoltan olyan – többek között tóközi, dél-rábaközi – helységeket is szeretnének fókuszba helyezni, amelyek jelenleg turisztikai szempontból mellőzöttek. Az útvonalak emellett természetesen érintenének olyan közismert szakrális helyeket, mint például Pannonhalma, Győr, Esztergom, Csorna, Sopron vagy Lébény.

Megosztás

A daytime buliké a jövő? - hazai és nemzetközi szinten is egyre több a nappali bulizási lehetőség

Hello Trend

A daytime buliké a jövő? - hazai és nemzetközi szinten is egyre több a nappali bulizási lehetőség

  • 2024.04.15

2024-ben a bulizás új dimenzióba lép: a nappali bulik egyre népszerűbbek hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A fiatalok és fiatal felnőttek, de az idősebb generáció is egyre inkább az éjszakai élet hagyományos keretein túlra nyit, és a nappali órákban keresik a szórakozás lehetőségeit. Mik a daytime bulik előnyei, miben másabb az éjszakai partiktól és hogyan reagálnak erre a társadalom különböző generációi? Az Instant-Fogas körképe.