2024. május 3.
Tegye a biokukába a zöldhulladékot!

Tegye a biokukába a zöldhulladékot!

Május 1-jétől tilos az égetés a kertekben. Aki megszegi a tilalmat, 100 ezer forint bírságra is számíthat. A zöldhulladékot a biokukába helyezés mellett a hulladékudvarokba is elszállíthatjuk.

Az évben két olyan hónap van, amikor a falomb, a kaszálék, a nyesedék és egyéb növényi maradványok a saját telken elégethetőek. Áprilisban és novemberben szabad a kertben égetni, de vasárnaponként és ünnepnapokon akkor sem. Vagyis május 1-jétől tilos mindenfajta égetés!

A hatóságok a levegővédelmi szabályokat megsértőket a jogsértő tevékenység megszüntetésére való kötelezés mellett bírsággal is bünteti, ami elérheti a 100 ezer forint is – hívta fel a figyelmet a gyorplusz.hu.

A tiltott hulladékégetést a területileg illetékes járási hivatalhoz lehet bejelenteni. Győrben, munkaidőben a Győri Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Osztály telefonszámán (06-96/524-003), munkaidőn kívül a Környezetvédelmi Osztály ügyeleti telefonján (06-20/946-3772) vagy a kornyezetvedelem@gyor.gov.hu e-mail címen tehetnek közérdekű bejelentést a győri lakosok.

Az égetésnél sokkal környezetbarátabb megoldások is léteznek.

A komplex hulladékgazdálkodási rendszert működtető Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. több lehetőséget kínál a zöldhulladékok legális, egyben környezetbarát elhelyezésére. A családi házas övezetekben a közszolgáltató korábban két kukát adott át használatra a lakóknak. Ezek közül a heti rendszerességgel üríttethető barna fedeles kukában a biológiailag lebomló hulladékokat gyűjthetjük. A biokukába belekerülhet - többek között - az ételmaradék, gyümölcshéj és -csutka, zöldségmaradék, tojáshéj, kávézacc, eldobható pelenka, falevél és a lenyírt fű. A zöldhulladékot a hulladékkezelő központba szállítják, majd komposztálják. Ezért is fontos, hogy más hulladék ne kerüljön ebbe a gyűjtőedénybe!

Győrben 7 hulladékudvar is működik, ahova a jogosultság igazolását követően az ágnyesedékek és faágak is beszállíthatók. A létesítmények helye és nyitva tartása itt található. A hulladékudvarokból összegyűjtött zöldhulladékot, megfelelő előkezelés után, a közszolgáltató szintén komposztálja.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.