2024. május 1.

Biztonságosabb lesz a vonatközlekedés a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonalon

A vonalon közlekedő vonatoknak folyamatos rádiós felügyeletet biztosítanak, hogy a legváratlanabb helyzetekre is azonnal tudjanak reagálni.

Tízmilliárd forintos európai uniós támogatással 2020-ig a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. kiépíti az Egységes európai vonatbefolyásoló rendszert (ETCS L2) a Szombathely-Szentgotthárd közötti vonalon, amellyel jelentősen javul a közlekedés biztonsága - mondta Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára Sopronban.

A rendszer a pályaadatokat, egyebek mellett a sebességet tárolja, a biztosítóberendezésekből kapott információkat feldolgozza, ellenőrzi a vonatok sebességét, és szükség esetén beavatkozik – tudta meg az MTI.

A GYSEV eddig mintegy 150 milliárd forint értékben fejlesztette vonalait.

Kövesdi Szilárd, a vasúttársaság vezérigazgatója elmondta, hogy az ETCS L2 rendszer kiépítésével lehetővé válik a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonalon közlekedő vonatok folyamatos rádiós felügyelete, és a rendszer kiépítésével a legváratlanabb helyzetekre is azonnal tudnak reagálni. Hozzátette: a vállalat legfontosabb stratégiai célja, hogy a lehető legbiztonságosabb vasúti közlekedést biztosítsa. Ennek érdekében az elmúlt években nagyszabású közlekedésbiztonsági fejlesztéseket valósítottak már meg.

A kivitelező Thales RSS Kft. a vonal 110 kilométeres hosszán a pálya mentén helymeghatározó és kommunikációt biztosító elemeket telepít, bővíti az informatikai kapacitást, valamint telepítik az ETCS központi egységét.

A minisztérium az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) forrásaiból 59 elővárosi motorvonat felszerelését támogatja ETCS2 vonatbefolyásoló rendszerrel.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.