2024. április 19.
Egy tavaszi est Haydn társaságában

Egy tavaszi est Haydn társaságában

Igen változatos zenei élményben lehet része annak, aki 2022. április 7-én a Pesti Vigadóba látogat. A hangverseny címe, Harmoniemesse utal arra, hogy ezen az estén a főszerep a fúvós hangszereké lesz.

Bevezetőül Haydn egyik kései, nagy formátumú szimfóniája (c-moll) hangzik fel. A moll szimfóniák Haydn zsenialitásának páratlan megnyilatkozásai. A c-moll szimfónia a haydni szimfóniatermést betetőző tizenkét Londoni szimfónia harmadik darabja.

 

Az est folytatásaként trombitaversenyt hallgathat a közönség. A magyar könnyűzene sikeres slágerszerzőjétől, Malek Miklóstól 1998-ban keletkezett trombitaversenyt a világhírű Boldoczki Gábor tolmácsolja.

 

A szünet után Haydn egyik kiemelkedő tökéletességű miséje, a Harmoniemesse szólal meg Az 1802-ben komponált mű az utolsó befejezett kompozíciója a mesternek, aki ekkor már emeritus posztot töltött be az Esterházy-családban, magával a herceggel ült asztalhoz, és évente csak egy misét volt köteles komponálni a hercegnő névnapja alkalmából. Így született meg a Harmoniemesse, amelyet Esterházy II. Miklós herceg felesége, Maria Josepha Hermenegilde névnapjának megünneplésére írt.

 

Az est sikerét a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett nagyszerű hazai énekesgárda, világhírű magyar trombitás, Boldoczki Gábor és külföldön is sikereket arató fiatal karmester, Madaras Gergely szolgálja.

Megosztás

Mesterek és tanítványok a Müpában

Kultúra

Mesterek és tanítványok a Müpában

  • 2024.03.3

Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén generációk kézfogásának lehetünk tanúi. Bartók Béla volt Veress Sándor mestere, a Svájcba emigrált Veress pedig Heinz Holligert tanította a zeneszerzés művészetére.