2024. május 6.

50 éves a Győri Filharmonikus Zenekar

A jeles évfordulót közös vacsorával ünnepelték, majd az est folytatásaként nem ők, hanem nekik muzsikáltak.

Az idei év kiemelkedő jelentőségű a Győri Filharmonikus Zenekar életében. Fél évszázada, 1968. március 1-jén alakult professzionális koncertzenekarrá az addigra már több mint egy évszázada városi zenekarként működő együttes. A jeles évforduló megünneplésére egy bensőséges baráti találkozót szerveztek Rába Hotel éttermében, amelyen - többek között - részt vettek a zenekar jelenlegi, valamint az aktív zenekari munkától már visszavonult zenészek, igazgatók, karmesterek is.

Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója megköszönte a város támogatását, beszélt arról, hogy a tíz éves igazgatói pályafutása alatt számos segítséget kapott a zenekar az önkormányzattól, a létszámbővítéstől kezdve, az évről évre növekvő költségvetésen át. Ma arra van ígéret, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósulhat egy új hangversenyterem létesítése. Az igazgató elmondta, hogy március 1-jén a zenekar nem dolgozik, közös vacsorával ünnepelnek, majd az est folytatásaként nem ők, hanem nekik muzsikálnak a Richter teremben – írta a gyorplusz.hu.

A rendezvényen Borkai Zsolt polgármester hangsúlyozta, hogy város a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím pályázatának elnyerése érdekében is nagyban számít a filharmonikusokra.

Megosztás

Puccini első nagy sikere a Müpában

Hello Kultúra

Puccini első nagy sikere a Müpában

  • 2024.02.8

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatja be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t.