2024. május 4.
Mészáros Lőrinc a második leggazdagabb magyar, csak Csányi előzi meg

Mészáros Lőrinc a második leggazdagabb magyar, csak Csányi előzi meg

Gazdagodó milliárdosok, külföldre tekintgető érettségizők, visszaeső hazai egyetemek, égető munkaerőhiány, gazdaságélénkítő tervek – közéleti összefoglalónk következik.

Napi.hu gazdasági portál által megjelentetett A 100 leggazdagabb című kiadvány szerint Mészáros Lőrinc a második legvagyonosabb magyar, aki a tavalyi ötödik helyéről ugrott fel a dobogóra, közvetlenül az OTP vezér Csányi Sándor mögé. A bronzérmet a tavasszal elhunyt Demján Sándor családja kapta, őket követi a pornócézárként elhíresült Gattyán György, míg a tavalyi lista második helyezettje, a Nitrokémiás Bige László visszacsúszott Mészáros Lőrinc egykori pozíciójába, vagyis idén Bige már csak az ötödik leggazdagabb magyar.

 

Saját ligájukban sem teljesítenek jól a magyar egyetemek

A THE (Times Higher Education) listája szerint egyedül a Semmelweis Egyetem volt képes javítani tavalyi helyezésén, a többi, itthon patinásnak számító felsőoktatási intézmény visszaeséseket produkált – derül ki a Quibit összefoglalójából. A rangsorra felkerült hét magyarországi intézmény közül a Pécsi Tudományegyetem öt helyet rontott, így a 127., az ELTE 8 helyet zuhant, így a 131., a Szegedi Tudományegyetem 27 hellyel került hátrébb, így idén a 156. a fejlődő gazdaságok egyetemeinek külön listáján. A hazai felsőoktatási intézmények közül egyedül a Semmelweis Egyetemnek sikerült javítania, most a Rio de Janeiro-i Püspöki Katolikus Egyetemmel osztozik a 61. helyen – írják a portálon.

 

Az ELTE gyakorlógimnáziumában érettségiző diákok egyharmada tervez külföldön tovább tanulni

A 24. hu a Trefort gimnázium igazgatójával készített anyagában,  az intézmény vezetője, Csapodi Zoltán nyilatkozott így a hírportálnak. Bár mindent igyekeznek megtenni annak érdekében, hogy a diákok itthoni felsőoktatási intézményt válasszanak, már a hetedikesektől és a kilencedikesektől is azt hallja, hogy inkább a külföldön való tovább tanulás vonzza őket.

 

Varga Mihály szerint a kormány gazdaságélénkítő csomag bevezetését tervezi

Hamarosan több növekedésösztönző, a versenyképességet fokozó intézkedést mutat be az új kormány, amelyekkel hatékonyabban kiaknázhatók az ország gazdasági tartalékai, és 2019 után is stabilan fenntartható marad a 4 százalék feletti növekedés – nyilatkozta a Magyar Időknek Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ammánban tartott éves közgyűlésén vett részt.

 

Elfogynak a hivatásos sofőrök

Tíz éven belül a jelenlegi állomány fele nyugdíjba mehet - mondta a Világgazdaságnak Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) kommunikációs vezetője. Az égető munkaerőhiányra az OKJ-s képzések csak ideiglenes megoldást jelenthetnek, a probléma megnyugtató rendezéséhez Árvay szerint a közoktatásba bevezetendő gépkocsivezetői képzésre volna szükség.

Megosztás