2024. május 7.
Geotermális erőmű épül Mosonmagyaróváron

Geotermális erőmű épül Mosonmagyaróváron

Magyarországon a kőzetek hőmérséklete húszméterenként egy Celsius fokkal nő a felszíntől a földkéreg belseje felé távolodva. Ezt az Európában egyedülálló adottságot szeretnék kiaknázni.

Hárommilliárd forintból építenek geotermális erőművet Mosonmagyaróvár dél-nyugati részében. A beruházást az állam 2,1 milliárd forinttal támogatja - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken, az erőmű alapkőletételén.

Varga Mihály szerint a geotermikus hőenergia használatának bővítése több szempontból is fontos Magyarország számára: emeli az energiaellátás biztonságát, csökkenti az importfüggőséget, hozzájárul az energiaárak mérsékléséhez és javítja az ország helyzetét környezetterhelés szempontjából – írta az MTI.

A mosonmagyaróvári beruházás azt mutatja, hogy van lehetőség a geotermikus energia felhasználására. Magyarország geotermikus gradiense másfélszerese a világénak, ami azt jelenti, hogy a kőzetek hőmérséklete húszméterenként egy Celsius fokkal nő a felszíntől távolodva. Ez Európában egyedülálló adottság, amivel élni kell - mondta a miniszter.

A geotermális erőművel várhatóan több mint tízezer lakás, kétszáznál is több cég és közintézmény fűtése lesz környezetbarát a városban azzal, hogy az erőmű a helyi távfűtési rendszerbe csatlakozik majd.

A kivitelező és üzemeltető Geotherm Hungary Kft. tulajdonosa, Kovács Péter elmondta, hogy a termelőkút fúrása már megtörtént, hamarosan a visszasajtoló kút fúrása kezdődik. Ezt követően építik meg a hőközpontot és a hozzá kapcsolódó vezetékrendszert. Az erőmű várhatóan 7500 tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki.

Megosztás

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

Hello Gazdaság

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

  • 2024.02.2

Az IT szektor a 2023-as évben az előző évi növekedéshez képest csökkenést mutatott a megrendelések tekintetében, azonban hazai és nemzetközi jóslatok szerint az idei évben növekedésnek indulhat - végzett piaci körképet a hazai IT munkaerőpiac egyik vezető cége, a Bluebird.