2024. május 11.
Ezeket az utakat újítják fel Győr-Moson-Sopron megyében

Ezeket az utakat újítják fel Győr-Moson-Sopron megyében

A felújítás alatt lévő, illetve az arra váró utakon a munkálatok miatt forgalomkorlátozásokra és torlódásokra kell számítani.

Győr-Moson-Sopron megyében, közel 52 kilométeren mintegy 5,5 milliárd forint hazai és európai uniós forrásból 25 útszakaszt újítanak fel idén - közölte Kecskeméti Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron megyei igazgatója sajtótájékoztatón szerdán Győrben.

Kecskeméti Attila elmondta, hogy március végén első körben nyolc szakaszon adták át a munkaterületet. A felújítás alatt lévő és arra váró utakon a munkálatok miatt forgalomkorlátozásokra és torlódásokra kell számítani. 

Mindezek mellett folyamatban van a megyében a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) beruházásában az M85-ös út építése Csorna és Sopron, valamint az M15-ös út kétszer kétsávossá bővítése Rajka és Hegyeshalom között.

Szabó Csaba, a megyei fejlesztési osztály vezetője elmondta, hogy a Terület- és településfejlesztési operatív program keretében öt szakaszra már aláírták a támogatási szerződést: az 1401-es úton Dunaszegnél, a 8311-es úton Nyúlnál, a 8417-es úton Lébénynél, a 8627-es úton Lövőnél és a 8136-os úton Bőnynél úgynevezett kiegyenlítő és kopóréteg cserét végeznek.

Dunaszegnél a burkolatcsere mellett a kerékpársávot is felújítják, Nyúlnál átépítenek egy hidat, Lövőnél optimalizálják az út csatlakozásának szélességét a 84-es úthoz, Bőnynél pedig gyalogos átkelőhelyet is kialakítanak.

Az 1-es úton Győrnél kiszélesítik a burkolatot, a Sopron-Harka és Sopron-Balf közötti szakaszokat pedig felújítják.

Hazai forrásból újítják fel az 1-es utat a mosonmagyaróvári kórháznál, a 82-es utat a nyúli körforgalomtól a győrújbaráti bekötőig, valamint az M1-es csomóponttól a vasúti átjáróig. Szintén hazai forrásból finanszírozzák a 84-es út felújítását Újkérnél, valamint Sopronban a balfi körforgalomtól a Szent Mihály temetőig, emellett a 85-ös út felújítását az 1-es úttól az M1 csomópontig.

Az alsóbbrendű utak közül javítják az 1301-es út győri szakaszát, a 8408-as utat Szanynál, a 8417-es utat Enesénél, az 8501-es utat Mosonszentmiklósnál, a 8507-es utat Jánossomorjánál, a 8526-os utat Kópházán, a 8603-as utat Mihályinál, a 8611-es utat Kapuváron,  a 82123-as utat Töltéstavánál és a 86107-es utat Sopronban.

Kecskeméti Attila beszélt arról is, hogy idén országszerte mintegy 1200 kilométeren újulnak meg utak, amelyek közül 120 kilométeren már elkezdődtek a munkálatok. Az idei programban a tavalyinál közel kétszer több utat újítanak fel.

Mindezek mellett lokálisan folyamatos a kátyúzás is az országban, idén mintegy kétszázezer tonna aszfaltot építenek be ezek megszüntetésére, de az M1-es autópályán kialakult kátyúk miatt ez a mennyiség nőni fog - fűzte hozzá a megyei igazgató.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.